2012. augusztus 31., péntek

Berkeley

Némileg jellemzi az itt előforduló őskáoszt, hogy csak most jutok el a múlt heti események rövid kommenteléséhez... nos, tehát Berkeley.
A sztori ott kezdődik, hogy van egy kutatócsoport az UC Berkeley-n, akik picit hasonló irányból közelítik meg a világot, mint mi (kb. azzal a különbséggel, hogy ők többet foglalkoznak azzal, hogy igazi agyakat modellezzenek, minket meg nem érdekel, hogy az igazi hogyan működik, a lényeg az, hogy működjön a rendszer). Nos, ők hívták meg az egyik labortársunkat a heti meetingjükre, és, mivel majd én is hasonló dolgokkal fogok foglalkozni, a srác kitalálta, hogy akár mehetnék én is.
(Ezaaaz, megnézzük a Berkeley-t!)
Merthogy a hely igencsak menő. Kb. az egyik legmenőbb egyetem a témában (a környéken legalábbis... és akkor a Stanford a másik), de általánosabb számítógépes témákban is eléggé ottvannak (kb. a 80-as években náluk írták a Berkeley System Distribution, alias BSD UNIX-ot, amiből még vannak darabok a példa kedvéért még a mai iPhone-okban is.) Szóval tipikusan egy olyan suli, ami rajtavolt a "meg kell nézni" listán.
Szóval irány a Bay Area (alias a San Francisco Öböl környéke, de megintcsak kissé lefordíthatatlan a dolog). Mindez autóval kb. 2 óra. Merced kissé vidékies, néhány-ház-a-pusztában-elszórva környékét elhagyva pedig máris megérkeztünk a kaliforniai pusztába. Íme.


A zöld szín hiánya egész jellemző
Dombok, egész meredeken (valószínűleg ugyanaz megy itt a kopár dombokkal, mint ami miatt San Franciscóban a jól ismert utcákkal). Plusz néhány szélerőmű.



Ahhoz képest egyébként, hogy mennyire hosszúak az utak, kb. ki vannak annyira töltve, mint a magyar autópályák. Például ilyenekkel.

És akkor még nem is fért rá az egész a képre.

Végül beértünk a "városba". Ami gyakorlatban több város. Oké, hogy egybeépültek, de ettől függetlenül nem az egészet hívják San Franciscónak (ott még konkrétan nem is voltam, a repteret kivéve). Van helyette viszont Oakland, Berkeley (városka ez is), meg olyanok, mint Palo Alto, Mountain View, Cupertino (utóbbiak ismerősek lehetnek, ha kellően kocka az ember, amúgy Gugliék meg Apple-ék lelhetők fel a környéken. Na és még sokan mások.)
Azért itt legalább már van valami "tömegközlekedés" jellegű dolog: a BART (Bay Area Rapid Transit) egy, az egész területet összefogó, leginkább a budapesti metrószerelvényekre hasonlító dolog, amit eddig még csak föld felett láttam haladni, de ott viszont az út felett.
A BART pályája balra fent

További menőség egyébként, hogy a végállomásoknál egész méretes (értsd: kb. 4 emelet) parkolóházak lelhetők fel, szóval simán ott lehet hagyni a kocsit.

Végül pedig jött a Berkeley maga.

Ezt láttam meg belőle először
Első benyomás: itt hideg van.
Kifejezetten fura amúgy, hogy jó hogy ez itt Kalifornia, de eddig nagyságrendekkel többször meg többet fáztam, minthogy melegem lett volna. Vagy azért, mert nagyon rákapcsolják a légkondit (mint ahogy a suliban szokták), vagy mert az Öbölnél kb. 10 fokkal hidegebb van, mint Mercedben. És még szél is fúj.
Irány tehát (enyhén vacogva) a... valamelyik épület.
A campus jellegére amúgy kifejezetten hasonlít a Műszakira: csomó park, na meg elég eklektikus felhozatal épületekből: ahol mi voltunk, az a "sokemeletes szockós kocka" kategória volt, de voltak boltívek, na meg a torony, ami úgy tűnik, van minden nagyobb sulinak. (Kb. ez a Jellegzetes Dolog, amiről a Berkeleyt Meg Lehet Ismerni.)

(bár nem biztos, hogy ekkora felbontásban is.)
Mindenhol hallgatók, nagy tömegekben egyik helyről a másikra, gyalog, gyakran biciklivel (a bringa nagyon népszerű errefelé).
A tulajdonképpeni meeting tartalma felteszem senkit sem mozgatna meg különösképpen, mindenesetre volt süti, csak hogy pozitív képet alkosson róla mindenki.
Utána kimentünk kajáért (a sláger a megaméretű falaffeles szendvicsszerű izé volt), majd betelepedtünk a parkban az egyik fa alá (kőpadok, hallgatók), és részben az eddigi témát tárgyaltuk, de aztán gyorsan elterelődött a beszélgetés olyan hasznos témákra, minthogy hányszor messzebb vagyunk a Naptól, mint amekkora (a Nap mármint). Végül pedig, visszaindulás előtt, elindultunk ketten felderíteni a campust.
Megjegyzés: nagy.
Szerintem simán megvan a Műszaki kétszerese, de épületek száma alapján lehet, hogy még nagyobb is. És mindenhol parkok. A parkokban pedig mókusok. Tömegesen. Nagyok. És szemtelenek.
Lásd a videót alant.



(Volt, amikor egyszerre hatot láttunk egy nem különösebben nagy parkos részen.)
Visszafelé picit hosszabb ideig tartott az út (igen, dugók itt is vannak... bár legalább mindig frissen látszik gugli mapsen, hogy hol). Sőt, még aztán még egy kajáldába is elmentünk a labortársakkal, ami bár nem volt különösebben olcsó, de ingyen volt a saláta tetszőleges mennyiségben... és mindezt összekombinálva azzal a ténnyel, hogy szerintük a rántott csirkecomb a "saláta" kategóriába sorolódik... kb. már előbb jóllaktunk, minthogy kihozták volna a főkaját.
Végül aztán némileg kimerülten sikerült végül beesni otthonra...
(ahol még azelőtt beszálltam az ádáz pókercsatába, minthogy kb. leültem volna.)
Naigen. Egész megbízhatóan sikerül hozni a nem-kifejezetten-túl-sok alvásmennyiséget...

3 megjegyzés:

  1. Én a vespát láttam meg előszőr a berkeley-s képen! :)

    VálaszTörlés
  2. (vagyhát én elhiszem neked h az egy Vespa, ennyi pixel alapján én meg nem mondanám :D)

    VálaszTörlés