2015. március 15., vasárnap

választások 2014

És ismét eljött az ideje, hogy, lévén magyar honpolgár, a választásra kijelölt szép vasárnap reggel lesétáljunk a Kesjár Csaba Általános Iskolához, és...
Hmm. Esetünkben, tekintve, hogy a séta picit sokáig tartana, átjelentkeztem a legközelebbi magyar konzulátusra. Ami viszont még mindig csak Los Angeles, 4 óra kocsival.
Nade. Persze nem kérdés, hogy megyünk-e (kell-e ennél jobb ürügy arra, hogy ellógjuk a 7 napos munkahét egyik napját?)... úgyhogy indulás reggel fél9kor, irány a magyar konzulátus.
Az amcsi autópályák érdekes képződmények amúgy. Miután egész régóta megvannak, van pár szakasz, ami kb. olyasmi érzésre, mint a régi M7-es volt a betonlapokkal, csak kevésbé szabályosan... ill. "befoltoztuk a foltot, ami megint szétesett, szóval ezt még háromszor"... ill. ami Európa után meglehetősen fura: a benzinkutak a legritkább esetben vannak annyira az autópálya mellett, hogy csak lassít az ember, lekanyarodik és tankol. Ehelyett... lehajtón ki, jobbkanyar, balkanyar, tábla, híd, bonyolultság.
Úton LA felé; az autópálya valahol jobb oldalt halad el. A kép 2014-ben készült; a kocsik itt még nem repültek.

(Mindeközben elnézést kérünk azon kedves olvasóinktól, akik valamilyen okból kifolyólag ezen posztot a releváns események megtörténte után kb egy évvel olvassák. Erről túlnyomórészt a poszt második fele tehet, amelynek megírása folyamán nem várt komplikációk léptek fel, így előállítása a vártnál némileg hosszabb időt igényelt.)

Szóval. Íme, "megérkeztünk Los Angelesbe".

az a fehér lapos pötty a középső hegy tetején a Hollywood felirat





Első küldetés a szavazás... ez itt a konzulátus épülete, meg én, a halom ehhez szükséges doksival:

(ha minden igaz. Lehet h a konzulátus a másik, tökugyanilyen épület az út másik oldalán.)

Ahogy elnéztem a listát, kb száz körülien jelentkeztek be magyarok, szóval pont elég volt ahhoz, hogy még mások is szembejöjjenek a folyosón, de túl nagy tömeg nem volt. Itt is kétféle kategória létezik egyébként: a "kint él" és a "pont errefelé utazott, amikor voltak a választások". Én az utóbbiba estem bele, szóval teljesen jól megoldották, hogy ugyanúgy a budaörsi jelöltekre szavazhassak, mint bárki más.

És ha pedig már itt vagyunk:


Persze mire idáig eljutottunk... nade kezdjük az elején.

Amit legalábbis láttam belőle, LA kábé ugyanúgy néz ki, mint egy tipikus amerikai nagyváros: autópályák egész sűrű hálózata, közben kisebb utakkal (amik arra valók, hogy eljuss az autópályáig), plusz családi házas övezetek vég nélkül. Illetve vannak utcák, ahol van nagyobb mennyiségű üzlet. Ennélfogva egy olyasmi vállalkozás, hogy "menjünk el LA-be, szálljunk ki a közepén és nézzünk meg jó sok mindent", nem különösebben egyszerűen valósítható meg. Persze, vannak relatíve híres helyek, kellemesen elszórva. És naná hogy kocsival mész kettő között.
Kocsiból pedig van viszonylag sok. Mellékelt ábra:





Viszont nem csak Hollywoodból áll a világ... ha már itt vagyunk, nézzünk nagyon menő házakat. Beverly Hills.
(Stílusra amúgy olyasmi kategóriás városrész, mint mondjuk a Rózsadomb, csak ugye minden nagyobb és mindenen keresztül van autópálya.)



Plusz egy dolog: ha már LA ezen végében voltunk, gondoltuk, megnézzük az UC rendszer egyik legnagyobb suliját. Az "University of California" ugyanis 10 egyetemből áll, a legújabb ugye Merced, de van pár, aminek már volt ideje kinőni magát. A "híres egyetemek" listán pedig (szerintem) kb az UC Berkeley meg az UC Los Angeles a két legmenőbb entitás.

Nos, mint kiderült, a "volt idő fejlődni" határozottan pozitív hatással volt az intézményre. Alapterületre sem kicsi, íme néhány fénykép.

(ez egy egyetemi épület.)

(ez is.)


(szerintem kb. érzékelni lehet már a stílust...)

fák, hallgatókkal

Este pedig még pont elkaptuk a naplementét a tengerparton. Igazi, homokos tengerpart, gyakorlatilag végtelen mennyiségben. (Najó, nem kaptuk el; a nap lemenetére kb akkor került sor, amikor még egy hosszú kocsisorban vártuk, hogy megvámoljanak a nem is kifejezetten olcsó parkolódíjjal, a menekülés bármely lehetősége nélkül. De a látvány akkoris megérte.)



1 megjegyzés:

  1. Hitel ajánlataink
    Szüksége van egy fontos projekt finanszírozására, vagy finanszírozást keres a ház építéséhez vagy megvásárlásához? Ne kérdezd meg magadnak több kérdést. Kínálunk lakáshiteleket, auto hiteleket és személyi kölcsönöket.
    alex.triadis1974@gmail.com

    VálaszTörlés