2015. március 15., vasárnap

Pittsburgh

TL;DR or in case it's way too Hungarian for your taste: Pittsburgh is COLD but awesome. Also, CMU is like Hogwarts, essentially.

---

Az előző posztok után viszonylag egyértelmű következetetésnek tűnik, hogy az USÁban mindenki mindenhova kocsival megy, standardizált Weeds főcím stílusú házakban lakik és napi két és fél órát vezet autópályán melóba menet, majd ugyanannyit vissza. Nos... nem teljesen?

Magyarországról visszafelé menet, ha már úgyis útba esik, voltam egy hetet Pittsburghben, egy CMU-n tanuló barátom meghívásából (btw: kösz Nic!). És ha valami nagyon nem hasonlít Kaliforniára, na ez a hely olyan.

Pittsburgh ipari városként kezdte kellemesen régen (acélipar és hasonlók, ha minden igaz). Errefelé ténykedett például az a bizonyos Andrew Carnegie, aki valószínűleg hosszú ideig a "gonosz monopolista iparmágnás" címke alatt futott olyan 1900 környékén, viszont utána alapított nem kevés brutálnagy múzeumot, plusz egy egyetemet, szóval összességében egész pozitív hatást gyakorolt a világra.

Nos, szóval Pittsburgh. Első benyomás: itt lehet, hogy viszonylag hideg van.

ja és propelleres gép. Hasznos infó: nem biztos, hogy halkabb, mint egy Manowar koncert.


Mint kiderült, nem volt olyan vészes a helyzet: az első pár napban sütött a nap, kellemes, kicsit hűvös 60 fokkal. (Mert ez ugye itt az USA, Fahrenheit fokokkal. Pár referenciapont: víz megfagy 33 fok, tipikus lakáshőmérséklet télen 65 fok, ugyanez nyáron 58 fok. Kellemes tavaszi szellő 70 fok, brutálmeleg 100. Merced nyáron 105.)

Ha viszont létezik hely, ami teljesen máshogy néz ki, mint Kalifornia... Először is, valószínűleg mindenki saját maga hakkolja össze magának a házát, vagy legalábbis nagyon specifikus elképzelései vannak róla, hogy hogyan is kellene kinéznie, az eredmény legalábbis kb magyar szintig változatos. Volt középkori stílusú kőerőd, fehérre mázolt német vadászkastély barna gerendákkal, háromemeletes neoklasszicista luxusvilla méretarányos ajándékszalagba csomagolva, masnival (... erről miért nem csináltam képet???), mindenesetre a többség valahogy úgy néz ki, mint ezek itt. És mindegyik más.







plusz nagy tégla dolgok, mert mégiscsak iparváros.

Ami a képeken nem látszik: vannak utcák, amiken sétálni lehet, sőt, megéri sétálni, merthogy a dolgok viszonylag értelmes távolságban lelhetőek fel egymástól. Sőt, még buszok is vannak!

Úgy tűnik, Pittsburghben teljesen jól meg van oldva a tömegközlekedés. Van például egy külön "busway", egy dedikált kétsávos út csak buszoknak, amin kb 20 perc alatt be lehet zúzni a belvárosba. Plusz mindehhez egy menő RFID kártyarendszer: felszálláskor lehúzod a kártyát, levonja a megfelelő mennyiségű pénzt, és... nos, kivéve, ha kifelé jössz a belvárosból, amikor is leszálláskor kell lehúzni. Az első ajtónál. Ami csuklós buszoknál viszonylag érdekes tömegjeleneteket eredményez. De végülis tökéletes semmi sem lehet.

A jó idő kb 2 napig tartott, utána viszont... (a már hivatkozott referenciaanyagban a "fuckfuckfuckcold" sor a releváns.) Ezzel összefüggésben a készült fényképek száma is viszonylag csekély ("van ez elég érdekes ahhoz, hogy megint lefagyasszam az ujjaimat, mire betölt a kamera app?). Azért vannak.



ez amúgy az egyik Carnegie múzeum. Kb a feléig jutottunk nap végére.


Mindenesetre jellemző, hogy a város "suli" jellegű felén a legmagasabb épület a "Cathedral of Learning", 42 emelettel. Első látásra nem feltétlenül egyértelmű, hogy ez tulképpen egy egyetemi épület. Pedig az. A legfelső néhány emelet kb "az egyetem X tanszéke", enyhén kopott fafelületekkel és viszonylag unalmas hirdetményfalakkal. Pár emelettel lejjebb meg "US Air Force" irodák. Utóbbiak belső felépítését már nem vizsgáltam hasonló részletességgel.

... lehet, hogy ha nem lenne előtte egy fa, több látszana belőle?

ez kb a "tanuló", a földszinten. Ami a képen nem látszik: asztalok, hallgatók, laptopok. Világító fehér almákkal.

kilátás fentről, random irányba.

(ja és ez a University of Pittsburgh. Nem keverendő a CMU-val.)
Ha már viszont egyetem... ha Computer Science-ről ("infó") van szó, kb a három legjobb hely a Stanford, a MIT és a CMU... azaz a Carnegie Mellon University. Pittsburgh. Például a 2007-es DARPA Grand Challenge-et, "építsünk autót, ami városi környezetben közlekedik", ők nyerték, Stanfordék lettek másodikak... (utóbbiak aztán átugrottak Google-ékhez és összepakolták a híres "self-driving car"-jaikat.) Mindenesetre íme egy karakterisztikusan ocsmány kép a Gates Building-ről, amit amúgy teljesen konkrétan Bill Gatesék támogatásával építettek.



(a menő fekete torony a két betonfal között.) 

Tudni érdemes továbbá a CMU-ról (plusz Pittsburghről úgy általában), hogy (Merceddel ellentétben) viszonylag sok a domb. Kombinálva ezt azzal a ténnyel, hogy az év jelentős részében brutál hideg van... az eredmény egy háromdimenziós struktúra alagutakkal, hidakkal, folyosókkal, lépcsőházakkal, a logikus felépítés legcsekélyebb jele nélkül. Tipikus jelenség: mész egy folyosón valahol az alagsorban, a folyosó alig érzékelhetően lejteni kezd, majd egyszer csak kilyukadsz egy (feltehetőleg másik) épület ötödik emeletén, besüt az ablakon a nap, és csodás a kilátás. Ha ez nem olyan, mint a Roxfort / Hogwarts, akkor semmi sem az.

Plusz íme a Randy Pausch híd, a Gates building és... egy másik épület között. A színek folyamatosan változnak rajta (... ilyenjük még Dumbledore-éknak sincs).


ez meg csak egy színváltós könyvtár. 3 emelet.

Ha pedig már intézményeknél tartunk: az alábbi kép egy templomot ábrázol. Elméletben.


Namármost tekintve az USÁban fellelhető egyházak mennyiségét (... sok), a templomok kb ugyanúgy az "ingatlan" kategóriába tartoznak, mint bármi más épület. Valahogy így történhetett meg, hogy ez itt klasszikus funkciójának betöltése helyett a Sör tiszteletének lett szentelve. Íme, a "Church Brew Works".

jobb alsó sarok: asztalok.

ami nem látszik: óriási adag "bread pudding" sörből készült fagyival. Zseniális.


Ez volt tehát Pittsburgh. Kb 7 napnyi része.

Zárásképp mindenesetre íme egy kép, belváros, napsütötte park a két folyó között. Futók, biciklisek mindenhol.


És hideg.

Háttérben a Fagy és Jég Némileg Megalomániás Sötét Nagyurának Csillogó Kristálypalotája.

(előtte korcsolyapályával.)
(Mindenesetre... lehet, hogy a Fagy és Jég Meglehetősen Megalomániás Sötét Nagyura sem teljesen legyőzhetetlen?)




2 megjegyzés:

  1. Hitel ajánlataink
    Szüksége van egy fontos projekt finanszírozására, vagy finanszírozást keres a ház építéséhez vagy megvásárlásához? Ne kérdezd meg magadnak több kérdést. Kínálunk lakáshiteleket, auto hiteleket és személyi kölcsönöket.
    alex.triadis1974@gmail.com

    VálaszTörlés
  2. Érdekes ezeket a kis cikkeket a világ másik feléről olvasgatni!

    VálaszTörlés